مشارکت در انتخابات و رأی دادن از مؤلفههای اساسی رفتار سیاسی مردم محسوب میشود و در این میان، مشارکت برخی از گروههای سنی ازجمله رأی اولیها بسیار حائز اهمیت و قابلتوجه است.
حضور فعالانه نوجوانان و جوانان درصحنه انتخابات برای کسانی که برای اولین بار در دموکراسی ترین انتخابات دنیا شرکت میکنند بسیار جذاب و به تعبیر ما ایرانیها یک جشن تکلیف سیاسی است.
از بین جمعیت بالغبر دو میلیون و ۵۰۰ هزارنفری استان گیلان، بخش قابلتوجهی از واجدین شرایط برای حضور در انتخابات و رأی دادن، رأی اولی هستند و برای نخستین بار بهصورت رسمی نامزدهای انتخابات خبرگان رهبری و همچنین نمایندگی مجلس شورای اسلامی را برمیگزینند.
محمدحسین رمضانی مدیرکل آموزشوپرورش استان گیلان از به سن تکلیف سیاسی رسیدن بیش از ۲۴ هزار نفر دانشآموز دختر و پسر گیلانی خبر داده که قانونا در انتخابات پیش رو میتوانند نامزد انتخابات خود را انتخاب و برای تعیین سرنوشت خود و هم نوعانشان، به مجالس شورای اسلامی و خبرگان رهبری بفرستند.
استان گیلان با ۱۱ حوزه انتخابیه، ۱۳ نماینده در مجلس شورای اسلامی و چهار نماینده در مجلس خبرگان رهبری دارد که این نامزدها باید در سوق دادن آرای دختران و پسران نوجوان گیلانی، تلاش وافری داشته باشند.
به گفته مدیرکل آموزشوپرورش گیلان، بیشترین رأی اولیهای استان گیلان را حوزه انتخابیه رشت و خمام دارد که شامل نواحی یک و دو رشت، خمام، خشکیبجار، کوچصفهان، لشت نشا و سنگر است و مجموعاً هشت هزار ۴۲۲ دانشآموز دختر و پسر را شامل میشود.